Druga tranša Apeks zajma EIB za mala i srednja preduzeća

Bez autora
Jan 24 2012

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je Srbija od Evropske investicione banke (EIB) dobila drugu tranšu četvrtog Apeks zajma za mala i srednja preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije u iznosu od 100 miliona evra. Finansijski ugovor o realizaciji druge tranše četvrtog Apeks zajma EIB od ukupno 250 miliona evra danas su potpisali EIB kao davalac zajma, Srbija kao zajmoprimalac i NBS kao agent. Zajmom su pod povoljnim uslovima obezbeđena dodatna sredstva za finansiranje privrednog razvoja i kreditiranje malih i srednjih preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije (od 250 do 3.000 zaposlenih). To kreditiranje će doprineti privrednom rastu u uslovima finansijske krize i otvaranju novih radnih mesta u Srbiji. Zahvaljujući novoj tranši Apeks zajma biće podržana izvozno orijentisana preduzeća, automobilska industrija, mediji, kao i prioritetni projekti. Sredstva se odobravaju sa ročnošću do sedam godina, uz poček do dve godine i uz promenljivu ili fiksnu kamatnu stopu, zavisno od izbora krajnjih korisnika.

Druga tranša Apeks zajma EIB za mala i srednja preduzećaNarodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je Srbija od Evropske investicione banke (EIB) dobila drugu tranšu četvrtog Apeks zajma za mala i srednja preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije u iznosu od 100 miliona evra.

U saopštenju se navodi da su finansijski ugovor o realizaciji druge tranše četvrtog Apeks zajma EIB od ukupno 250 miliona evra danas potpisali EIB kao davalac zajma, Srbija kao zajmoprimalac i NBS kao agent.

Zajmom su pod povoljnim uslovima obezbeđena dodatna sredstva za finansiranje privrednog razvoja i kreditiranje malih i srednjih preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije (od 250 do 3.000 zaposlenih). To kreditiranje će doprineti privrednom rastu u uslovima finansijske krize i otvaranju novih radnih mesta u Srbiji.

Zahvaljujući novoj tranši Apeks zajma biće podržana izvozno orijentisana preduzeća, automobilska industrija, mediji, kao i prioritetni projekti.

Sredstva se odobravaju sa ročnošću do sedam godina, uz poček do dve godine i uz promenljivu ili fiksnu kamatnu stopu, zavisno od izbora krajnjih korisnika. Sredstva druge tranše Apeks zajma biće realizovana preko posredničkih finansijskih institucija koje izabere EIB, sa kojima će NBS kao agent zaključiti finansijske ugovore.

Od sredine 2002. godine EIB je Srbiji odobrila ukupno 565 miliona evra kroz četiri Apeks zajma. Od toga su tri zajma u iznosu od 315 miliona evra u potpunosti realizovana kroz 462 kredita, čime je otvoreno 3.811 radnih mesta, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik